Monday, April 23, 2012

jangan tegur :S

assalamualaikum...ya Allah rahmatilah pembaca2 blog ini..amin:)

ahlan wasahlan kepada semua..dah lama tak update blog..busy2...hew hew hew..byk masalah negara nak diselesaikan :P..isu tgh hotsss sekarang...mahasiswa berdemo di dataran nak memansuhkan ptptn,nak pendidikan percuma..di mana2 org membicarakan..di group sekolah,di twitter,di fb,di blog..di tumblr..aku xtahu ada ke tak..woha!..

baru2 ni jugak,ada gempa bumi berskala 8.6 kat acheh..satu lagi peringatan dari Allah buat kita semua bukan buat penduduk Acheh je..hatta aku di bumi India ni..mahupun kalian di kutub Artik dan Artatika sekalipun..:)
utk memperingatkan kita manusia yg senantiasa lupa n yg senantiasa bergiat aktiv dalam kehidupan seharian dgn hectic n busy lifestyle dan tanpa kita sedari kita terlupa tujuan sebenar kita diciptakan Tuhan yang Maha Menciptakan..semoga kita tidak lupa..n tidak terus lupa..n.....dan semoga kita tidak termasuk dalam golongan yg rugi nt..amin..

Peringatan dari Allah juga mungkin disampaikan dari org sekeliling..maybe friends kat fb mahupun rakan2 sepejabat,seuniversiti,sehousemates,mak cik sewa(sebab hari ni kena byr duit sewa..xpasal2 mak cik masuk dlm blog saya..wakaka!)..mahupun sesiapa sahaja dikategorikan homo sapiens..Nasihat2 ni tak lain xbukan utk mengingatkan kita yg senantiasa lupa ni..kerana kita hnya lah insan yg sentiasa bersifat lupa...(melayu mudah lupa..*tetiba)

memang saya akui,kalau kita macam tersasar sket dan buat salah pastu ada org tegur..mesti kita rasa bengang..dan dalam hati..ek eleh..macam la ko bagus sgt..blablablablabla..ko pun..blablabla..eleh..ko pun bbuat gak..tlg la chermin diri dulu...hipokritasi... well sy akui ini sgt la normal dalam diri semua org..kecuali bagi golongan2 yg berakhlak contohan Nabi..yg dpt melawan syaitan nirrajim yg sentiasa menghasut2 supaya bergaduh berkelahi bertikam lidah dan byk lagi ber yg lain..hehe..

despite of that,pemberi nasihat hendaklah cuba memberi nasihat sehikmat yg mungkin..sy akui ini bukan kerja yg mudah2..contoh nak bagi nasihat suruh solat awl waktu...situasi cth: zuhur pukul 12: 43pm...waktu sekarang
 12: 45pm

penasihat: woi,ko buat ape lagi..kenapa xsolat lagi nak masuk neraka jahanam ke ape..
penerima nasihat: neraka jahanam???  aku nak gi solat la ni..(muka muncung buleh ikat 20)

ataupun

penasihat : sambil2 buat muka comel..wink2...jom2 solat..ko jadi imam..aku jadi makmum..wink3..jom2..wat muka comel lagi...

penerima nasihat: jom2..buat muka comel gak..wink3


satu lagi contoh...

si A: sy rasa baju awk ni tak sesuai la pakai gi keluar..awk jangan la terasa..kita tak berniat pun nak buat awk terasa..kita bagi cadangan je..

si B: mula2 rasa panas..tetiba dalam hati ada bibit2 keinsafan..dalam ati bermonolog..'nasib baik dia tegur..sob3.. pahtu si B cakap kat si A..memang xnak pakai pun baju ini hodoh..tapi bukan sebab dengar nasihat ko eh..DANG..*besar kesalahanku besar lagu keegoanku...lagu siti nurhaliza bermain2 di udara


ini contoh je..takde kaitan dgn kehidupan aku..nak cakap kehidupan aku macam tu letew.....XD

so konklusi di sini..org yg bagi nasihat hendaklah secuba mungkin berhikmah..namun penerima nasihat pun hendaklah menerima dgn hati yg terbuka..mana tahu..one day,org yg nak nasihat kita bila kita buat silap dah tak tegur  kesalahan kita lagi..maksudnya Allah dah tak hantar unsung hero untuk selamatkan..tidakkah kita merasa rugi........renung2kan..ni buat diri sendiri je..smoga kita menjadi insan yg lebih baik..^^..insyaAllah..

alhamdulillah ,baru habis posting psikiatri selama 20 hari..baru je jatuh cinta ng psikiatri dah kena posting lain..posting kat sini pernah buat sy tergelak,termenangis,dan byk lagi ter..nt la smbung next entry len peristiwa pahit manis berposting psikiatri...sebab kepala dah macam pening..dan nampak tulisan dan berterabur..hehe


semoga Allah sentiasa melindungi dan merahmati kita..n grand our ultimate goal: syurga firdaus..:)



Dear Allah..


.

I want to take a minute..


.

not to ask for anything from You... but




simply to say thank YOU, for all I have.




ALHAMDULILLAAH... ♥













No comments:

Post a Comment

Post a Comment